Cele 4 lucruri de știut înainte să înveți o limbă străină

În multe din articolele de pe acest blog am vorbit despre cât de important este să înveți o limbă străină, ce schimbări iți poate aduce în viață această decizie, care sunt fricile pe care trebuie să le învingi și care sunt pașii pe care trebuie să îi faci pentru ca decizia ta să se transforme în acțiune și să te ducă la rezultate.

În acest articol m-am gândit să îți vorbesc despre cele 4 lucruri esențiale pe care trebuie să le știi înainte  să te apuci de învățarea unei limbi străine! Neglijarea oricăreia din aceste patru principii va face ca „trenul” motivației tale să „deraieze” și să rateze destinația!

Îți voi expune aceste 4 principii succint și în ordine: nu sunt multe, dar sunt esențiale și te rog să le iei în  considerare daca învățarea unei limbi străine (oricare ar fi ea) este obiectivul tău în  viitorul apropiat!

1. Primul lucru pe care trebuie să îl știi DINAINTE este că o limbă străină e o „meserie”!

Exact ceea ce faci când înveți meseria de zidar, de mecanic sau de asistent medical, trebuie să faci și atunci când vrei să înveți o limbă străină. Ai nevoie de implicare, de energie și  de organizare, de „teorie”și de „practica”. 

Sunt convinsă că nici nu ți-ar trece prin cap să înveți meseria de mecanic singur: în  mod sigur faci apel la un specialist care îți împărtășește niște informații organizate, care se asigură că ai înțeles lucrurile corect, care te însoțește în  procesul învățării și care îți arată cum se aplică în  practică ceea ce ai învățat (mai precis, la sfârșitul formarii, nu doar știi cum se face eliminarea gazelor pe țeava de eșapament, dar poți realmente să repari o mașină care are țeava de eșapament stricată).

Dacă ți-ai imaginat că îți iei o carte de limba germană de la librărie și o citești singur  (adică o răsfoiești  seara când te bagi în  pat și subliniezi câteva cuvinte sau câteva verbe, iar a doua zi le copii pe o hârtie ca sa le citești cu glas tare) și prin asta „ai învățat limba germană”, te înșeli!

Ca să poți învăța o limbă străină, ai nevoie de niște reguli, de o metodă și de o infrastructură, care să te asigure că ce înveți azi nu vei pierde mâine!

O persoană care știe ce înseamnă învățarea unei limbi trebuie să iți spună cu ce sa începi, ce sa nu faci și cum să procedezi eficient ca să iți atingi scopul!

Învățarea limbii franceze este o „calificare” în  sine, cu propria infrastructură, cu propriile reguli și propriul sistem de organizare. Este o meserie ca oricare alta, cu obiective, principii și sistem de funcționare autonom pe care eu, ca profesor, îl edific de la zero! (Nici o alta calificare nu  îmi poate servi drept model sau referință!)

2. Al doilea lucru pe care trebuie să îl știi DINAINTE este că învățarea unei limbi este un proces de durată!

Nu te aștepta să înveți o limbă străină într-o lună!

Cu toate astea, într-o lună, dacă metoda pe care o folosești este eficientă, poți pune niște baze solide pe care vei putea continua să construiești pe o perioadă mai lungă (luni sau ani).

Folosirea eficientă a limbii învățate în  contextele de conversație ale vieții reale (care este scopul FINAL al învățării) presupune un proces natural de integrare a informațiilor (pronunție, vocabular, gramatică). Creierul nostru are nevoie de mult antrenament sau rutină pentru a folosi niște instrumente străine (limba învățată) ca pe niște instrumente proprii (limba maternă).

Nimeni nu poate scurtcircuita acest proces, oricât de dotat ar fi, așadar, dacă vrei sa înveți o limbă, pregătește-te pentru o perioadă mai lungă de perseverență și de angajare!

Nici cea mai bună metodă din lume nu va funcționa dacă implicarea ta este pe jumătate!

Imaginează-ți că profesorul sădește în  pământul minții tale „o sămânță”, dar pentru ca ea sa crească și să aducă „roade” (adică rezultate concrete), tu trebuie să „uzi” această sămânță în  tot timpul care se scurge de la un curs la altul…

3. Al treilea lucru pe care trebuie să îl știi DINAINTE este că  o limbă străină NU se învață eficient dacă nu este legată de UN SCOP PRECIS!

Înainte să te apuci de studiu, răspunde cât mai concret la aceste 3 întrebări:

a) CE vreau sa fac cu limba învățată?

b) DE CE am nevoie de ea?

c) UNDE (în ce context precis) o voi folosi?

Răspunsul la aceste întrebări te va scuti de tatonări, îți va economisi timp, te va canaliza spre metoda cea mai rapidă și eficientă și, cel mai important, te va scuti de riscul demotivării pe parcurs!

Nu uita că orice limbă străină se învață NUMAI ca să fie folosită într-un context real de comunicare!!!

Daca nu ești lingvist (adică pasionat de limbă pur și simplu, indiferent dacă o folosești sau nu), nu te va ajuta cu nimic să înveți acea limbă detașată de contextele în  care o vei putea folosi!

4. în  sfârșit, al patrulea lucru pe care trebuie să îl știi DINAINTE est că învățarea unei limbi străine NU are nevoie de un talent deosebit!

Așa cum probabil ai citit în  articolul Cele 5 motive pentru care oricine poate în vata o limba străina, talentul nu este indispensabil!

Cu toate acestea, el este un „agent” care intensifică procesul învățării și grăbește progresul: o persoană care are talent în  învățarea limbilor străine poate învăța mai ușor, mai mult și mai repede!

De-a lungul experienței mele ca profesor, am cunoscut multe tipuri de cursanți, cu dotări mai mult sau mai puțin pronunțate, însă TOȚI, absolut TOȚI au făcut progrese!

Atenție! NU confunda „progresul” cu „performanța”!

Progresul înseamnă sa crești încontinuu și sa fii mai bun azi decât ieri și mâine decât azi. Performanța înseamnă sa fii mai bun decât ai nevoie pe unitatea de timp!

O persoană care nu este deloc talentată sau care este talentată la nivel mediu, va face progrese constante, prin efort susținut și prin supravegherea și susținerea „ghidului” care îl însoțește!

O persoană care are talent ajunge mai repede și mai ușor la rezultate fără să  depună mult efort suplimentar.

Nu am studiat profund problema talentului și nu aș putea să îți dau acum un test prin care să vezi cât de mare este talentul tău în  învățarea unei limbi străine.

Pot în  schimb să îl corelez, doar în  unul din aspectele sale, cu urechea muzicală!

Daca ai simțul muzicii (de exemplu poți reproduce corect o frază muzicală pe care o auzi), ai șanse mari ca unul din pilonii limbii (care este „muzica”) să funcționeze optim și să te ajute să progresezi mai repede.

Alți factori care îți pot grăbi progresul?

Ar mai fi câțiva!

In mod sigur vei învăța mai ușor daca:

  1. cunoști gramatica limbii tale materne;
  2. cunoști deja o altă limbă străină (chiar daca nu ai învățat-o structurat, vei putea face analogii);
  3. ești extravertit (faptul ca ești comunicativ și îți place să vorbești te ajută să treci mai ușor de la „gândire” la „verbalizare”);
  4. ai o minte structurată (îți plac schemele și structurile logice, te exprimi prin imagini, etc.);
  5. ai simț de sinteză (orice lucru mic pe care îl înveți îl incluzi într-un sistem).
  6. ai simț practic (orice lucru mic pe care îl înveți îl legi de un context concret în  care îl poți folosi).

Acestea sunt cele 4 lucruri pe care am dorit să ți le împărtășesc astăzi și sunt convinsă că într-un fel sau altul, mai devreme sau mai târziu, te vor ajuta!

Nu uita că îți stau la dispoziție pentru orice întrebare!

Succes în  tot ceea ce faci și inspirație!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.