Cele 5 frici care ne împiedică să învățăm o limbă străină

În articolele anterioare, ți-am dezvăluit câteva ”mituri” despre limbile străine care te pot îndepărta de succes, ți-am dat câteva motive pentru care merită din plin să înveți o limbă străină și ți-am dovedit că oricine, inclusiv tu, poate învăța o limbă cu succes!

În acest articol, m-am gândit să-ți împărtășesc cele 5 frici majore care împiedică oamenii să învețe o limbă străină și, implicit, să se bucure de toate beneficiile ei.

Fiind eu însămi o victimă a fricii, cunosc din plin gustul amar al acestei experiențe frustrante, îl experimentez încă înaintea micilor sau marilor provocări ale vieții mele și îmi este ușor să îl observ în jurul meu la ceilalți oameni care luptă împreună cu mine pe același ”front”, chiar dacă pentru scopuri diferite.

Ce este frica?

Frica este o paralizie care ne împiedică să  acționăm în direcția dorințelor și nevoilor noastre și care ne blochează energia, abilitățile și competențele. Ea vine din experiențe negative trăite în trecut și apoi generalizate sau din experiențe pe care nu le-am trăit niciodată, dar pe care le imaginăm ca fiind negative și periculoase și pe care, prin urmare, le evităm cât de mult putem, chiar cu riscul de a renunța în același timp la zeci de alte experiențe conexe, care ar putea să ne schimbe viața în bine.

Despre frică s-a scris enorm în cărțile de psihologie și de dezvoltare personală și dacă vrei să știi mai multe despre ea, ai la îndemână nenumărate resurse!

Ceea ce am reținut eu din toate lecturile mele sunt două lucruri esențiale:

1) frica este ceva ce nu există, o plăsmuire a minții noastre cu o putere incredibilă asupra psihicului și cu consecințe directe asupra acțiunilor și rezultatelor noastre;

2) frica afectează cel mai mult persoanele care au o stimă de sine scăzută și care nu au încredere în capacitatea lor de a depăși eventualele obstacole.

În momentul în care am înțeles aceste două lucruri (destul de recent de altfel), totul s-a schimbat în viața mea: nu pentru că am obținut rezultate imediat, ci pentru că am început să văd lucruri care până atunci nu existau pentru mine, dar care mă conduceau și mă sabotau din umbră.

După ce am început să mă înțeleg cu adevărat pe mine, am extins această înțelegere și asupra oamenilor cu care lucrez: mi-am dat seama că adulții care vin la mine din dorința de a învăța o limbă străină se confruntă cu multe blocaje și frici, de care de cele mai multe ori, nu sunt conștienți.  Fricile lor sunt în permanență cu ei și datoria mea, ca să îi pot ajuta, este în primul rând să ”dizolv” aceste blocaje și abia după aceea  să ”construiesc” împreună cu ei competențele lor în limba străină dorită (respectiv italiana și franceza).

Faptul că fricile lor au putut fi ”dizolvate” mi-a confirmat ambele adevăruri despre care ți-am vorbit mai sus : frica  este o himeră (au venit cu ea și au plecat fără ea), și are legătura cu stima de sine (când au văzut că ”pot”, au scăpat ”din ghearele” ei).

Întrebarea pe care mi-o pun, în acest  moment, este simplă:

Câți oameni SE TEM încă de învățarea unei limbi străine? Câți oameni încă TRĂIESC această frică și VOR RĂMÂNE cu ea toată viața? Câte oportunități s-au pierdut și câte ”trenuri” vor mai trece prin ”gara” vieții lor fără să se mai întoarcă?

În definitiv, de ce se tem oamenii?

În rândurile de mai jos, îți voi împărtăși cele 5 frici majore pe care le-am descoperit personal și care îi țin pe oameni departe de învățarea unei limbi străine,  privându-i, în acest fel, de multe și nenumărate beneficii.

Să le luăm pe rând:

  1. Prima dintre ele este FRICA DE CEILALȚI.

”Dacă o să râdă ceilalți de mine când vorbesc?”

”Oare n-o să par ridicol?”

 ”Cum pot să învăț să pronunț bine la vârsta mea?”

Tu ți-ai pus vreodată această întrebare?

Dacă da, nu te îngrijora!

Teama numărul unu a tuturor oamenilor este vorbitul în public (studiile specialiștilor au arătat că nici frica de moarte nu bate această frică!)

În momentul în care trebuie să vorbești în fața celorlalți, și mai mult decât atât, într-o limbă care NU este limba ta maternă, este normal să ai emoții.

Recomandarea mea: acceptă emoția și continuă, nu vei învăța niciodată dacă nu vei depăși frica de a fi ”văzut” și ”ascultat” de ceilalți în timp ce vorbești! Adu-ți aminte două lucruri: 1) toți colegii tăi sunt acolo din același motiv și cu același scop : să învețe să vorbească în acea limbă; 2) vorbitul este ”miza” ta cea mai mare,  adică abilitatea cea mai prețioasă pe care o vei dobândi, pentru care merită ORICE efort! (Dacă te limitezi să înveți doar cuvinte și reguli teoretice de pronunție sau gramatică și nu vorbești, tot efortul tău va fi in zadar!)

  • A doua frică majoră este FRICA DE EȘEC.

”Mi-e frică că n-o să reușesc și că o să mă descurajez.”

”Mi-e teamă că o să fie prea greu și o să renunț.”

”Ce fac dacă nu mă descurc?”

Ți-ai pus vreodată aceste întrebări?

Dacă da, înseamnă că ai o stimă de sine scăzută: limba străină este pentru tine un potențial obstacol și te îndoiești de tine că îl poți trece cu succes.

Însă nu te îngrijora: MAJORITATEA OAMENILOR avem stimă de sine scăzută și puțini dintre noi ”tratăm” realmente această ”boală”.

Stimă de sine scăzută pot avea și colegii cu care înveți limba străină, și chiar profesorul! Ceea ce este important însă nu este să fim perfecți, ci să ne urmăm pasiunea, să ne ajutăm unii pe alții, să învățăm lucruri noi și în acest fel să ne creștem calitatea vieții.

Recomandarea mea: ca să scapi de această frică sau să diminuezi efectele ei, compară beneficiile cu pierderea. Ce poți pierde dacă încerci și nu reușești  și ce poți câștiga dacă reușești? Vei vedea că beneficiile sunt întotdeauna mai mari decât pierderile  !

  •  A treia frică este FRICA DE ANGAJAMENT.

”Mi-e frică să mă angajez pe o perioadă lungă de timp.”

 ”Mă tem că n-o să am timp, sunt foarte ocupat și obosit.”

”Nu am curajul să mă înham.”

Ai gândit vreodată așa?

Dacă da, ai dreptate să o faci: învățarea unei limbi străine este un proces de durată, dar și consecințele sunt de durată! O limbă străină este o investiție pentru toată viața, un capital extrem de valoros care poate rămâne latent sau poate fi exploatat cu beneficii incredibile. Vei simți oboseală, vei dori să te oprești, vei avea momente când îți va fi greu sa ții ritmul, dar bucuria pe care o vei avea la sfârșit va fi incomparabilă cu efortul!

Recomandarea mea: nu uita că orice realizare majoră cere investiție, iar rezultatele obținute sunt direct proporționale cu efortul depus! Ca să înveți cum trebuie o limbă străină trebuie să investești din timpul și energia ta: ambele sunt resurse foarte prețioase, dar merită!

  • A patra frică este FRICA DE GRAMATICĂ.

”Nu-mi place gramatica.”

”Nu-mi place să învăț reguli pe de rost.”

”Nu mi-a plăcut niciodată cartea.”

”Urăsc conjugările.”

Ți-ai spus vreodată aceste lucruri?

Dacă da, din nou J , nu te îngrijora!

Toți purtăm în noi acest virus din perioada comunistă, unde în școala generală (vârsta la care toți am învățat prima limbă străină) principala resursă împărtășită elevilor era gramatica.

De ce în acea perioadă limba străină era doar gramatică și nu comunicare?

Foarte simplu: pentru că în acea perioadă noi, românii, nu puteam comunica cu nimeni în limbile străine pe care le învățam. Profesorii înșiși învățau și predau limba din cărți, deoarece nu aveau o experiență reală a comunicării. Dacă ei nu aveau cu cine să vorbească limba străină pe care o predau, cum  puteau să îi învețe pe elevi să vorbească??

Unele limbi străine poartă și acum acest stigmat: limba franceză, pe care o iubesc din toată ființa și care este una din cele mai frumoase limbi, este cel mai mult afectată de acest ”stigmat al conjugărilor”. Am făcut mult efort (și încă mai fac) pentru ca metoda EASYTALK pe care am construit-o să dărâme acest handicap și să redea doritorilor bucuria adevărată și autentică a limbii franceze!

Recomandarea mea: citește articolul Cele 10 mituri despre limbile străine, în care ți-am arătat cum ”balaurul cu șapte capete” numit ”gramatica” poate deveni prietenul tău cel mai fidel J !

  • În sfârșit, a cincea frică este FRICA DE PROFESOR.

”Mi-e frică să nu dau peste un profesor de engleză ca acela din liceu.”

 ”Mi-e frică să nu mă plictisesc la oră.”

 ”Mi-e frică să nu mă pună să fac conjugări”…

Ți-ai spus vreodată aceste lucruri?

Dacă da, înseamnă că ești victima acelei frici care vine dintr-o experiență negativă trăită în trecut și te va ajuta  articolul: Salariul meu și profesoara din liceu – cum să faci ca ceilalți să nu decidă pentru tine.

Recomandarea mea: nu generaliza! Nu confunda limba cu profesorul, ”CE” cu ”CINE”. Nu uita că acum mai ai ceva în plus: ai un ”DE CE” care schimbă complet peisajul – știi de ce o faci și toate resursele tale sunt îndreptate către scopul tău! În articolul Cele 10 mituri despre limbile străine ți-am explicat de ce acum, ca adult, ești la vârsta ideală ca să înveți o limbă străină cu folos!

Dacă măcar în una din fricile descrise mai sus te-ai regăsit, sunt bucuroasă că ți-am putut oferi un ”antidot” sau măcar un stimulent să privești cu curaj dincolo de frică…

Dacă mai ai vreo frică pe care eu nu am numit-o, sau o întrebare la care articolul meu nu a răspuns, te rog să îmi scrii –  mărturia ta ar putea ajuta multe alte persoane!

Până atunci îți doresc mult succes, bucurie și inspirație în tot ceea ce faci!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.