Învățarea unei limbi prin experiențe

În fiecare săptămână mi-am propus să mă opresc din drum, să mă uit în urmă, să retrăiesc experiența cea mai semnificativă  care mi-a fost dată și să   o împărtășesc cu cititorii blogului meu!

Sunt uimită de descoperirea pe care o fac: cu cât caut în mod conștient experiențe semnificative în viața mea, cu cât acestea devin mai multe și mai evidente!

Lecția pe care am învățat-o în această săptămână și pe care nu pot să nu o împărtășesc cu tine sună cam așa: Dacă trăiești o experiență puternică, înveți mai ușor o limbă străină!

Încep prin a-ți spune că una din iubirile mele este limba greacă. Am descoperit-o din întâmplare când eram studentă, am simțit că doresc din tot sufletul să o învăț și, chiar dacă nu am dus-o până la capăt (adică nu am ajuns la nivelul în care să pot înțelege tot ce mi se spune și să pot exprima tot ce îmi doresc),  această limbă mi-a descoperit o parte din mine pe care nu o cunoșteam!

Am mai spus în multe alte locuri ca primul motiv pentru care limbile străine există și pentru care noi oamenii le învățăm este să ne ajute să comunicăm. Dar drumul NU se oprește aici: o dată cu comunicarea, fiecare limbă străină aduce experiențe interumane care ne transformă viața!

Absolut tot ce am scris până acum în articolele de pe acest blog, ca iubitoare de limbi străine și iubitoare de oameni, intră perfect în această ecuație pe care am trăit-o plenar la comunitatea greacă din Iași unde  astăzi, duminică 3 aprilie 2016, a avut loc ediția I a Simpozionului dedicat limbii si culturii grecești, organizat în parteneriat cu Universitatea Al. Ioan Cuza (mai precis cu Lectoratul de Neogreacă al Universității).

Deși de un an am oprit studiul limbii grecești pentru a mă putea dedica Metodei Easytalk, profesoara mea de greacă (una din sursele mele de inspirație ca om și ca profesor) m-a invitat să țin un scurt cuvânt despre experiența mea ca elevă a lectoratului și, în același timp, ca profesor de limbi străine care continuă să învețe.

A fost o provocare uriașă pe care am salutat-o și am primit-o cu emoție, știind că prin ea aveam ocazia să inspir studenții să iubească și mai mult decât o fac, limba greacă. Mi-am pregătit un mic discurs în care am împărtășit celorlalți convingerea mea supremă: că limbile străine schimbă viețile oamenilor și că limba greacă, deși călătoria mea a fost începută și lăsată  în suspans, mi-a dat multă bucurie și m-a ajutat să mă cunosc !

În prezentarea mea, am folosit cuvinte simple, fără să mă uit in dicționar, mi-am scris cuvânt cu cuvânt prezentarea pe o hârtie, și apoi am făcut o listă cu cuvintele cheie pe care le-am scris cu liniuță.

Apoi mi-am repetat discursul de câteva ori, până am fost capabilă să vorbesc din suflet și să-mi transmit mesajul cu căldură și claritate.

L-am transmis așa cum am putut mai bine și, deși nu l-am spus cat de bine puteam, a ajuns în sufletele celor care l-au ascultat și apoi s-a întors din nou la mine.

Acel CEVA pe care l-am primit înapoi a fost un lucru extraordinar: concluziile pe care le-am tras sunt pentru mine o adevărată lecție de viață! Care sunt ele? Iată-le aici:

  • Orice om care învață o limbă străină a avut o experiență sufletească anterioară – care A DECLANȘAT dorința.

Simplul fapt că vrei să înveți o limbă este o dovadă a faptului că o chemare interioară a existat. O dorință? Un vis? O amintire? Un om? O proiecție în viitor de care se leagă pasiunile tale? O pasiune pe care încă nu o cunoști?

  • Care este ACEA EXPERIENTA pentru tine?

Ce anume te-a făcut să înveți limba pe care o știi acum?

Dacă totul a început cu programul obligatoriu din școală, ce anume te-a făcut să continui și să performezi?

Scrie-mi te rog răspunsul tău : îi va ajuta și pe alții și te va ajuta și pe tine să conștientizezi ceva de care vei avea nevoie în viitor!

  • Orice experiență sufletească trăită INTREȚINE dorința de a învăța și, dacă te-ai oprit, îți dă motivația SĂ CONTINUI!

În cazul meu, deși studiul limbii grecești s-a oprit anul trecut, experiența profundă pe care am trăit-o astăzi la comunitatea greacă mi-a redat motivația să merg mai departe! Ceea ce am trăit este soclul pe care voi construi ceea ce voi învăța!

Ești cumva în situația mea? Ai început să înveți o limbă și ai abandonat?

Iți amintești cu plăcere ceea ce a fost, dar nu ai curajul să spargi din nou gheața și să o iei de la capăt?

Iată soluția pe care am găsit-o eu astăzi și care va funcționa și pentru tine: caută o experiență comună, pe care s-o retrăiești împreună cu alți oameni și care să implice limba pe care o înveți!

Toate experiențele au legătură cu oamenii și implica oameni. Oamenii sunt ca niște flăcări care ard și, stând în preajma ta, vor aprinde și flacăra uitată din sufletul tău!

Ceea ce am trăit astăzi la comunitatea greacă a fost suficient pentru a-mi da energia și angajamentul de care am nevoie pentru încă un an de studiu!

Te afli și tu într-o criză de motivație vis-a-vis de vreo limbă străină?  Ai vrea să reiei experiența dar nu reușești să te motivezi de unul singur (sau de una singură)?

Dacă da,  CAUTĂ OAMENI! Caută comunități sau grupuri care apreciază și iubesc lucrurile pe care le iubești și le apreciezi tu!

Caută evenimente legate de limba pe care o râvnești, intră pe forumuri sau bloguri ca acesta (te asigur ca sunt foarte mulți cititori care îl vizitează, citesc, învață și se transformă, chiar dacă nu lasă întotdeauna un comentariu la sfârșitul articolului).

Tot ceea ce vei scrie tu  va fi un grăunte de polen care va ajunge exact pe floarea care trebuie!

Fără acest declanșator de motivație care este experiența interumană nu vei putea cuceri limba deplin, n-o vei stăpâni cu adevărat și n-o vei lăsa să-ți schimbe viața!

Ca să ai parte de experiență, ieși din zona de confort – fă ceea ce crezi că NU poți și treci DINCOLO de ceea ce crezi că este LIMITA ta!

Discursul meu de azi în limba greacă nu a venit din competentele mele, ci din dragostea mea pentru limbile străine și pentru oamenii pe care îi puteam inspira. Ele mi-au dat puterea să mă depășesc și, depășindu-mă, am putut trăi o experiență transformatoare!

Chiar dacă și se pare că NU POȚI VORBI într-o limbă străină așa cum ți-ai dori, FĂ‑O!

Ieși din tine, uită de tine și VORBEȘTE, așa cum poți tu mai bine! Lasă mesajul tău și energia ta să ajungă înaintea ta la cei care te ascultă!

Nu te vei putea transforma dacă nu treci intenționat peste ceea ce crezi că este limita ta!

Frumusețea adevărată a unei limbi este DINCOLO de ceea ce găsim în cărțile de gramatică!

Dacă limbile străine ar fi un aisberg, partea cea mai frumoasă ar fi ascunsă sub apă: ”sub apă” se află CULTURA  unui popor și oamenii ei !

Astăzi, la Comunitatea Greacă din Iași, am interacționat cu iubitori de limba greacă, greci si români, am ascultat frânturi de poezii și cântece nespus de frumoase… DA! pentru aceste emoții care trec DINCOLO de cuvinte MERITĂ să înveți limba greacă și să îi inspiri și pe alții să o facă!

Dacă vrei să înveți o limbă străină, oricare ar fie ea, dar ai bariere interioare care te opresc, ascultă muzică în acea limbă, citește o poezie frumoasă pe care o poți înțelege,  interacționează cu omeni care te pot ajuta să trăiești aceste experiențe ”culturale”! Vei vedea că limba pe care o înveți nu este doar o bibliotecă de cărți, ci este VIE, așa cum ești tu!

Pentru că orice limbă poartă în ea oameni, emoții, experiențe, istorie!

Iți mulțumesc pentru că mă inspiri și îți doresc și ție inspirație în tot ceea ce faci!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.