De ce iubesc eu limbile străine?

Experiența personală m-a învățat că lucrurile mari depind întotdeauna de lucrurile mici; că realizările importante depind de abilitățile mărunte care le-au făcut posibile; că de multe ori în viață ușile mari așteaptă o cheie mică care să le deschidă și o dată deschise, să schimbe total viața celui care a trecut prin ele.

Tot din experiența personală am învățat că un eveniment precis din viața unui om (întâlnirea cu un alt om sau cu o idee, experimentarea unei emoții sau surprinderea unei aspect al vieții la care nu ne-am așteptat sau pe care nu l-am văzut înainte) poate schimba întreg parcursul biografic al acelui om.

Personal, la vârsta de 11 ani, când am avut primul meu curs de limba franceză, am știut că atunci când voi fi mare, voi fi profesoară de franceză! Într-un fel sau altul, toată viața mea a stat sub semnul acestei descoperiri. La vârsta de 40 de ani, uitându-mă în urmă, sunt surprinsă să văd că din acea experiență de la vârsta de 11 ani a crescut un copac imens: timp de 29 de ani s-a hrănit, s-a dezvoltat, s-a maturizat și  multe din semințele lui au căzut în alte suflete, unde au încolțit, au dat rod și s-au transformat din nou în copaci!

Tot din experiența personală am învățat că o limbă străină este un lucru minunat, asupra căruia merită să te apleci măcar o dată în viață: el te ajută să comunici, să transmiți emoții și gânduri, să asculți pe cei care au nevoie de tine sau de care tu ai nevoie, să găsești lucruri comune cu oameni diferiți și lucruri diferite în oameni asemănători ție.

Un alt lucru pe care l-am învățat în acești 29 de ani este că o limbă străină are întotdeauna legătură cu încrederea în sine a unui om: când ai  încredere în tine, înveți o limbă străină pentru a “pecetlui” în acest fel valoarea, abilitățile, sau performanțele deja dovedite; când nu ai încredere în tine, o limbă străină te poate ajuta să o construiești.

Rareori am întâlnit, în cariera mea de profesor, oameni care să dorească să învețe o limbă străină doar pentru ea însăși – și aceștia sunt lingviștii, care își fac din limbă un scop,  o studiază, o aprofundează și o transformă în materie primă și în profesie. Cei mai mulți oameni în schimb învață o limba străină ca pe un mijloc prin care să ajungă “altundeva”: să fie acceptați de către o comunitate străină, să își practice  meseria într-o altă țară, să devină mai buni în propria meserie sau pur și simplu să își dovedească lor înșiși că pot – să-și ridice stima de sine și prin acest lucru să rezolve alte probleme importante pentru ei, de natură personală sau emoțională.

Un alt lucru de care m-am convins în acești 29 de ani este că a învăța o limbă străină nu este ușor : e nevoie de cărări bătătorite, clare și sigure, printr-o pădure deasă și întunecată, prin care altcineva a trebuit să treacă înainte, ca să găsească “drumul”. Independent de cât de mult îți dorești să înveți o limbă străină, felul în care reușești să o faci depinde rareori de tine! Modul în care te raportezi la limbă, felul cum o privești, ca țintă și ca rezultat obținut, ceea ce simți pe durata călătoriei, ceea ce EȘTI la sfârșitul ei și ceea ce POȚI FACE cu ea când “drumul” s-a încheiat, trece inevitabil prin cel care a trăit înaintea ta experiența și care te ghidează. Cărarea pe care o urmezi prin inima pădurii spre “luminiș” este rezultatul modului în care cel care te ghidează a văzut, a învățat și a experimentat limba pe care ți-o împărtășește.

O altă convingere pe care am dobândit-o de-a lungul timpului este că limba străină nu există fără omul din spatele ei : nu poți dărui nimic în mod autentic cuiva pe care nu îl cunoști, iar rețeta perfectă se ascunde întotdeauna în cel care primește. Călătoria învățării unei limbi nu începe cu adevărat decât atunci când ghidul reușește, prin instrumentele pe care le are la îndemână, să identifice “nordul” fiecărei persoane din grup și felul în care fiecare dintre ele privește călătoria. Dincolo de talent, metodă și pasiune, un ghid are nevoie de intuiție, căldură umană și dorință autentică de a ajuta pe ceilalți. Fără acestea îi va fi imposibil să identifice punctul de plecare al fiecăruia, destinația finală și semnificația pe care fiecare membru al grupului o dă “călătoriei”.

Cel mai important, însă, cei 29 de ani de experiență m-au învățat că orice limbă străină este frumoasă și simplă! Dacă ajungem la “sâmburele” ei – acolo unde găsim logică, structură și unicitate, învățarea unei limbi străine devine un joc și o plăcere. Fiecare limbă are în spatele ei un “șasiu” extrem de clar, peste care s-a construit în timp o structură halucinant de complexă: dacă nu vom vedea simplitatea din spatele complexității, nu vom putea niciodată transmite plăcerea de a învăța și de a vorbi o limbă străină! Toate limbile au ceva în comun și altceva care le face unice și inconfundabile: identificând aceste elemente, ajutăm pe cel de lângă noi să se apropie de simplitatea limbii și să vadă structura și logica din spatele ei!

În sfârșit, dar nu în ultimul rând, orice limbă are “un cântec” al ei: dacă nu a descoperit acest cântec, nici un ghid nu poate ajuta pe nimeni să învețe și să iubească o limbă străină. Experiența acestui cântec este diferită de la om la om, personal îl pot descrie ca pe melodie sau ca pe o vibrație, care se transmite prin fiecare cuvânt sau expresie a unei limbi,  indiferent de structura gramaticală din spate ei. “Simțul limbii” este expresia prin care multe persoane descriu felul în care melodia internă a limbii curge prin fraze, indiferent ce exprimă ele și de cine sunt afirmate. Acest auz interior care îl ajută pe ghid să identifice “cântecul” dintr-o limbă, îl va ajuta și să transmită această emoție  celor care doresc să o învețe! Nici un ghid autentic nu se va putea lipsi de această abilitate de a asculta, a recunoaște și a transmite melodia sau cântecul limbii pe care o împărtășește!

Acestea sunt motivele pentru care EU voi iubi întotdeauna limbile străine!

Din tot ce am scris mai sus, este ceva care rezonează și cu tine?

Sper din suflet că da… Succes și inspirație în toate!

Leave A Comment

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.