Cum să înveți o limbă străină fără frica de eșec

Lucrul care sperie oamenii și îi face din start să abandoneze ideea de a învăța o limbă străină este imposibilitatea de a vedea “harta” de deasupra.

Imaginează-ți o destinație de pe planetă (să zicem Londra) și presupune că vrei să ajungi acolo.

Care este primul lucru pe care îl faci? Cumperi un bilet. Investești. De ce? Pentru că dacă alții n-ar fi făcut o hartă înaintea ta, probabil nu ar fi existat niciodată posibilitatea ca tu să ajungi acolo!

Cumpărând biletul de avion, “închiriezi” de fapt această harta mentală ca să o poți folosi pentru îndeplinirea scopului tău. Cumpărând biletul către Londra, tu plătești de fapt zeci și sute de alte servicii aferente:

  • plătești evoluția științei care face posibilă calcularea prin satelit a oricărei distanțe, din orice punct al planetei în altul, și elaborarea hărților digitale, care sunt una din cele mai impresionante realizări ale omului;
  • plătești timpul, energia și geniul celor care au calculat traseele aeriene pentru ca orice metru sau kilometru parcurs de către avion prin aer să te ducă exact acolo unde îți dorești, și nu în altă parte;
  • plătești piloții care s-au format 10-15 ani din viață și evoluția științei care a permis crearea, dezvoltarea și rafinarea acestei meserii până în punctul în care dă pilotului puterea de a-și asuma timp de 2 ore viețile tuturor celor care au cumpărat un bilet și care doresc să ajungă într-un anume loc de pe planetă (în acest caz, la Londra);
  • plătești mințile care au conceput (arhitecți și designeri) și care au construit aeroporturile și pistele de aterizare, fără de care nici un zbor nu ar fi fost posibil;
  • în sfârșit, plătești ingeniozitatea și eficiența incredibilă a serviciilor online și a softurilor adiacente care îți dau posibilitatea să îți concretizezi decizia de cumpărare și să te bucuri de produsul cumpărat imediat, fără să ieși din confortul casei tale sau chiar fără să te ridici din pat, doar apăsând un click.

Toate lucrurile expuse mai sus sunt rezultatul palpabil al progresului: dacă prin cumpărarea unui bilet de avion eu mă pot folosi de toate roadele evoluției pentru a mă duce acolo unde doresc, VOI CUMPĂRA ACEST BILET ȘI VOI AJUNGE LA DESTINAȚIE!

Chiar dacă personal nu am contribuit la nici una din performanțele tehnice enumerate mai sus și nu am participat la “traseul” care a dus la acest progres, am incredibila posibilitate de a mă folosi de el, efectuând o simplă și banală operațiune de cumpărare: achiziționez un bilet și mă încredințez “sistemului” care este atât de bine calculat, încât în mod sigur mă va duce acolo unde doresc!

Atunci când decizi să înveți o limbă străină, se întâmplă același fenomen: ca să ajungi la destinația dorită (să vorbești franceza fluent când te duci în vacanță, să te descurci cu engleza când aterizezi la aeroportul din Heathrow,  să iei interviu de angajare la mult râvnitul job din  Madrid sau să reușești să te înțelegi cu familia viitorului soț sau viitoarei soții din Munchen), ai două posibilități:

  1. “Te duci” pe cont propriu: te gândești ce pui “în valiză” și de ce lucruri o să ai nevoie, stabilești cât va dura călătoria, cauți “o hartă” din toate cele care există și o alegi pe aceea care îți place, desenezi pe ea “traseul” tău, îți faci niște “provizii” pentru călătorie și pornești la drum! Dacă ai suficient de multă experiență în astfel de călătorii, dacă ai mai fost în destinații similare și ai ajuns la ele cu succes, șansele sunt foarte mari să reușești și de această dată!
  1. Dacă destinația e clară și cunoști personal oameni care au ajuns la ea, dar nu ai suficientă experiență în astfel de călătorii, nu te angajezi să parcurgi traseul singur. Ca să nu te pierzi pe drum și eventual, dacă te rătăcești, să lungești sau să ratezi călătoria, decizi să “cumperi un bilet” de la o “companie”  care efectuează aceste călătorii în mod profesional și care garantează că toți “călătorii”, dacă efectuează o serie de operațiuni (aleg destinația, escalele, durata călătoriei, apoi plătesc un bilet online sau la agenție), vor ajunge la destinația dorită.

Din prima categorie fac parte cei care cunosc una sau mai multe limbi străine, au lucrat autodidact, au o metodă și știu ce trebuie să facă atunci când o nouă limbă străină devine obiectiv pentru ei. Aceste persoane știu ce cărți să cumpere, ce CD-uri să asculte, cum să îmbine cele două sau cum să combine diferite activități de învățare (citesc o carte, ascultă știrile la TV în limba respectivă, vorbesc pe skipe sau în alte moduri cu unul sau doi locutori nativi, își fac conspecte cu regulile gramaticale de bază și “fură” expresii sau cuvinte auzite în jurul lor, etc.). Își fixează destinația cu precizie și claritate (ce vor să facă cu limba învățată, în ce mod și în ce context să o fructifice), își stabilesc un termen și își creează o strategie sau un plan concret pe zile, săptămâni sau luni.

Dacă ești lingvist, traducător sau profesor de limbi străine sau pur și simplu ești un filolog autodidact care ai învățat singur cel puțin o limbă străină (modernă sau clasică), atunci acest mod de învățare este pentru tine soluția ideală!

Dacă faci parte din a doua categorie, atunci te numeri printre oamenii care nu au mai lucrat în acest domeniu, nu au experiențe anterioare la care să se raporteze, nu știu ce cărți să cumpere, cu ce să înceapă și care sunt pașii cei mai importanți. Acestor oameni le este greu să-și exprime un obiectiv precis și concret, să construiască un plan și să estimeze în avans cam cât timp va dura călătoria.

Mulți din acești “călători neavizați” se pierd pe traseu: iau decizia fermă să pornească la drum, încep cu energie și entuziasm și își fixează un termen pentru îndeplinirea scopului, dar din cauza lipsei de experiență se rătăcesc! Obosind să caute “Nordul” într-o avalanșă de metode, cd-uri și materiale care mai de care mai lăudate pe net, la TV și în ziare, la un moment dat abandonează călătoria, spunându-și: “La urma urmei, ce-mi trebuie mie o limbă străină?”

Dacă te afli în această ultimă categorie, sau te găsești într-o situație similară (ai făcut o limbă străină în liceu dar pe atunci “furai” notele de trecere și nu știi exact dacă și cum ai învățat-o, sau n-ai învățat niciodată o limbă străină  serios, sau ai început să înveți singur una sau mai multe limbi, dar le-ai abandonat pentru că nu ai avut o strategie, o metodă sau un plan, atunci îți recomand să nu te mai supui unui nou risc începând să înveți o limbă singur!

Dacă încă nu te-ai decis să înveți o limbă, poate nu e încă momentul sau poate încă nu vrei o schimbare majoră în viața ta. Dar e sigur că atunci când vei decide, oportunitățile se vor deschide înaintea ta ca lalelele după ploaie!

În schimb, dacă ai luat în trecut o decizie și ai eșuat, oricât de mari ar fi posibilitățile pentru tine în acest moment, eșecul din trecut te va demotiva și te va împiedica să răspunzi provocărilor și, implicit, să culegi roadele!

Dacă te regăsești câtuși de puțin în situația descrisă mai sus, îți recomand din tot sufletul SĂ NU TE LAȘI ÎNVINS!

Este știut că oamenii iau decizii pe bază emoțională: o emoție negativă (ceva care ne doare) ne determină să acționăm pentru a scăpa de durere; o emoție pozitivă (ceva care ne place) ne împinge să acționăm ca să păstrăm plăcerea și să rămânem în continuare fericiți.

Dacă în experiența ta anterioară ai suferit un eșec, motivația care ar trebui să te impulsioneze ar fi dorința de a scăpa de stigmatul acelei dureri. Există fără îndoială în viață eșecuri care nu pot fi reparate, dar  EȘECUL ÎNVĂȚĂRII UNEI LIMBI STRĂINE NU ESTE UN ASTFEL DE EȘEC!

Nu uita că o limbă este “purtătoare de oportunități” așa cum vântul este “purtător de viruși”. Te rog să mă ierți că tocmai această comparație mi-a venit în minte, dar este exact ceea ce cred, ceea ce am experimentat și ceea ce am văzut în viața mea și a celorlalți.  Respingerea acestor oportunități DOAR pentru că ai experimentat un eșec anterior este o contradicție și în definitiv un gest de autosabotare.

În următoarele articole vei vedea de ce absolut ORICINE și în ORICE MOMENT poate învăța o limbă străină, aducând modificări majore, imediate și vizibile, în viața personală și profesională!

Dacă ai avut șansa să nu experimentezi acest eșec și te-ai decis să înveți serios o limbă străină, mă bucur pentru tine și te încurajez spunându-ți: PĂSTREAZĂ-ȚI DECIZIA FERM! Cere ajutorul cuiva care are experiență, care a reușit și care îți poate împărtăși cele mai prețioase secrete. Cumpără “un bilet de avion” și nu risca să te pierzi sau să te prăbușești pe traseu.

Limbile străine schimbă viețile oamenilor și în viitorul apropiat o poate schimba și pe a ta!

Nu rata “trenurile” care trec prin “gara” ta, este posibil ca ACELA pe care îl aștepți să treacă neobservat și să nu se mai întoarcă… De ce să fie aceasta povestea ta?

Îți doresc succes, inspirație și bucurie!

Leave A Comment

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.