Ce rezolva si ce vindeca o limba străină

Astăzi, în timp ce treceam cu mașina de la Durău la Borsec (o regiune superbă pe care ți-o recomand cu căldură dacă ai nevoie de  o ieșire „de inspirație”)  ascultam, pentru a treia oară, cursul audio al mentorului meu, Pera Novacovici, intitulat „Impulsul pentru vocația ta”.

La un moment dat, Pera a făcut o afirmație extraordinară. Am oprit CD player-ul, am tras pe dreapta și rămas acolo până când revelația mea de o secundă a prins rădăcini în mine și s-a cristalizat în cuvinte!

Am luat un blocnotes pe care îl am  tot timpul în mașină, am făcut un desen și apoi în acel desen am „băgat”, ca într-o cutie, timp de 20 de minute, toate experiențele, concluziile și amintirile  mele legate de limbile străine. DA, efectiv TOTUL a intrat perfect în această cutie!

 Deși iubesc limbile străine de mai bine de 25 de ani și tot de  atunci le  învăț și mă străduiesc să le dau și altora, niciodată nu am putut găsi o explicație completă pentru acest impact extraordinar pe care limbile l-au avut asupra vieții mele și asupra celor care le-au primit prin mine!

Pera, care este un foarte bun psiholog și un mare iubitor de oameni,  vorbește în cursul său despre cei trei mari motivatori umani, adică acele trei lucruri majore care îi ajută pe oameni să treacă la acțiune.

Acești trei  motivatori sunt PUTEREA, REALIZĂRILE și RELAȚIILE; și fiecare dintre ei motivează oamenii din două direcții: una pozitivă și una negativă!

PUTEREA motivează oamenii  o dată prin prezența ei (toți ne dorim să fim puternici, să ne impunem, să controlăm lumea în care trăim) și o dată prin absența ei (la toți ne este frică să nu fim slabi, să nu fim doborați său distruși, să nu pierdem  controlul asupra lucrurilor din exterior care ne afectează);

REALIZĂRILE ne motivează o dată prin prezența lor  (toți dorim să avem realizări, să avem rezultate, să ne îndeplinim menirea sau scopurile, să fim eficienți) și o dată prin absența lor (la toți  ne e frică să nu fim ratați, să eșuam în menirea, scopurile sau obiectivele noastre);

RELAȚIILE motivează și ele prin prezența lor (toți ne dorim să fim acceptați și recunoscuți în societate, să avem un grup de care să aparținem, să avem prieteni, să ne bucurăm de recunoaștere și prețuire) și o dată  prin absența ei (la toți ne este frică să nu fim ridiculizați, fugim de singurătate și de rușine, ne temem  să vorbim în public și facem orice pentru a evita să fim ținta criticilor sau compromisurilor prin care slăbiciunile noastre se descoperă în fața celorlalți).

Este incredibil cât de bine TOATE  aceste nevoi umane se regăsesc în paradigma limbilor străine!

Dacă mă uit în urmă, la viața mea, limbile străine au fost „scutul perfect” împotriva tuturor acestor pericole și soluția perfectă pentru toți acești „colaci” de salvare.

În primul rând, limbile străine mi-au dat PUTERE! Nu numai că m-au făcut să mă  simt mai puternică, mi-au dat sentimentul de control și de  siguranță și mi-au întărit încrederea în mine, dar în același timp au făcut ca DIN AFARĂ să fiu percepută mai puternică!

Dacă profesiile ar putea fi asemuite cu niște materiale, aș  putea spune că limbile străine au amestecat în toate profesiile mele „praf de ciment”. Tot ce am învățat să fac a devenit mai bun, toate competențele au devenit mai valoroase, toate rezultatele au putut fi văzute mai repede și mai ușor!

Nu știu care este meseria ta și nici dacă ai avut ocazia să „amesteci” în ea acest „praf de ciment”… Însă te întreb direct: ai învățat vreodată o limbă străină? Dacă da, ai folosit-o într-un fel sau altul în profesia ta sau în dezvoltarea ta personală? 

Dacă răspunsul în ambele cazuri este NU, te provoc să îți imaginezi cum ar fi fost dacă acest „praf de ciment” ar fi existat.

Care ar fi fost oportunitățile sau opțiunile care în acest moment te-ar fi făcut să fii într-un alt loc?

Ai cunoscut prieteni, rude sau colegi care au avut niște evoluții neașteptate în urma învățării unei limbi străine?

Scrie-mi jos în comentarii dacă DA!

Eu cunosc personal oameni care au înflorit pur și simplu și s-au realizat pe toate planurile, personal și profesional, după ce o limbă străină le-a modificat radical și definitiv traseul vieții… Ei sunt acum mai puternici, sunt percepuți că fiind mai puternici și mai valoroși, câștigă mai mulți bani și … lanțul continuă la ceilalți doi motivatori care așteaptă în listă!

REALIZĂRILE: tot ce am realizat personal în profesia mea are de-a face cu limbile străine. Toate experiențele, performanțele și rezultatele mele au în compoziția lor acest ingredient: limbile pe care le-am învățat m-au ajutat să intru în medii profesionale minunate, unde m-am putut dezvolta, au deschis uși la oportunități neașteptate, au scos din mine competențe pe care nu credeam că le am și mi-au dat întotdeauna sentimentul că sunt un om împlinit.

Datorită limbilor străine nu m-am simțit  niciodată (decât în cazuri foarte rare, care au dispărut în timp) un om ratat!

Dacă nu aș fi avut nici o competență profesională și aș fi avut doar limbile străine că și performanță, tot nu aș fi putut să fiu un om ratat!

Pentru că o limbă străină te ajută să comunici, te învață să fii deschis, îți dă șansa să cunoști oameni și culturi diferite și într-un fel sau altul îți arată o cale pe care poți să mergi că să descoperi la ce anume ai putea fi bun…

Îndrăznesc să te întreb direct: care sunt realizările tale cele mai semnificative? În realizările  tale se regăsește și ingredientul „limbi străine”?

Dacă răspunsul este NU, ți-ai putea imagina care ar fi fost rezultatele tale ÎN ACEST MOMENT dacă acest ingredient ar fi existat?

Cunoști în anturajul tău persoane pe care tu le consideri „ratate” și pe care o limbă străină le-ar fi salvat de la acest destin?

Ai putea numi trei realizări pe care le-ai avut (sau ai fi putut să le ai) datorită exclusiv  limbilor străine?

Te rog să îmi scrii dedesubt un comentariu cu răspunsul tău la această întrebare! În mod sigur exemplele tale vor inspira alți oameni să facă ceva bun pentru ei!

În sfârșit, RELAȚIILE!

DA, acest motivator uman este singurul din cei trei  pe care efectiv NU ÎL POT DETAȘA de limbile străine!

Absolut toți oamenii pe care i-am ajutat să învețe o limbă, să o iubească, să o folosească și folosind-o, să își schimbe viețile, dar ABSOLUT TOȚI au pornit la drum din dorința de a putea vorbi fără să râdă nimeni de ei…

Toți dorim să fim recunoscuți, apreciați și respectați pentru ceea ce suntem!

Toți avem o sete interioară să fim noi înșine, să ne exprimăm, să fim autentici și performanți, în fața noastră și în fața celorlalți!

Atât de puternică este această nevoie, încât cea mai mare frică a noastră (mai mare chiar decât frica de moarte, după cum dovedesc studiile), este să ne exprimăm VERBAL în fața celorlalți!

Dacă vorbitul în public este îngrozitor când vorbim  în propria noastră limbă, cu cât mai greu este să  vorbim ÎNTR-O ALTĂ limbă fără frica de a fi ridiculizați???

TU, personal, cunoști vreun obstacol mai mare în calea învățării unei limbi străine decât frica de a te face de râs??

Te rog din suflet să îmi scrii în comentarii răspunsul tău! Este capital că să pot înțelege CUM trebuie să construiesc Metoda Esytalk, pentru ca ea să te ajute să depășești toate fricile posibile  legate de limbile străine!

Din experiența mea, acest PRAG este ESENȚIAL. Și de trecerea lui cu succes depinde NU DOAR învățarea unei limbi străine, ci și dezvoltarea sănătoasă a stimei de sine! Și cine se poate împlini, personal sau profesional,  fără stima de sine??

Frica de a vorbi, urmată de frica de gramatică și apoi de frica de angajament sunt cele trei „fantome” pe care le-am cunoscut în experiența mea de profesor și care întorc din drum foarte mulți din „călătorii” neexperimentați!

Despre fiecare voi avea ocazia să vorbesc în articolele următoare, dar acum, întrebarea mea pentru tine este următoarea:

CARE DIN ACEȘTI TREI MOTIVATORI te-au afectat personal, în bine sau în rău?

Ai primit vreodată PUTERE printr-o limbă străină pe care o cunoști?

Ai simțit că îți sunt recunoscute REALIZĂRILE prin limba străină pe care o vorbești (sau prin limbile străine, dacă știi mai multe)?

Ai simțit că ți-ai întărit încrederea în ține, în RELAȚIILE cu cei din jur, după ce ai învățat să comunici fără teamă într-o limbă străină?

CE ALT MOTIVATOR, în afară de aceștia trei pe care i-a descris psihologia, te-ar determina PE TINE personal să acționezi, adică să DECIZI să te angajezi în învățarea unei limbi străine??

Ai înțeles, cred, că acești motivatori NU vorbesc  despre limbile străine, ci despre ACȚIUNI în general, însă eu i-am transpus în domeniul pasiunii mele pentru  că AM OBSERVAT că învățarea unei limbi ESTE O ACȚIUNE CARE POATE  SCHIMBA VIEȚILE OAMENILOR!

Orice idee sau întrebare pe care mi-o pui în comentarii mă ajută să te înțeleg și să te ajut mai bine!

Îți mulțumesc că ești acolo și că mă lași să fac ceva semnificativ pentru tine, prin pasiunea mea!

Mult succes, inspirație și ÎNCREDERE că ORICÂND, ORICE poate veni spre tine ca să îți facă viața mai bună!

Succes și inspirație!Leave A Comment

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.